יש לכם רעיון עסקי ואתם מתלבטים האם לרשום אותו כ-"עוסק מורשה" או אולי להתחיל כ-"עוסק פטור" (צורת רישום עוסק שבעבר נקראה: "עוסק זעיר")?
קבלו כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם לקבל את ההחלטה הנכונה.
רלוונטי (רק) לעניין המע"מ
ראשית, יש להבין כי הבחירה בין הגדרה אחת לשנייה רלוונטית רק ככל שהדברים אמורים וקשורים לענייני המע"מ.
מבחינת רשויות מס הכנסה וביטוח לאומי אין כל הבדל בין הפעילות תחת ההגדרה "עוסק מורשה" לבין הפעילות תחת ההגדרה "עוסק פטור".
במוסדות המס הללו, תידרשו לשלם מיסים בהתאם לרווחים של העסק, ללא קשר למהות וצורת הרישום שלו במשרדי מע"מ.
ונקודה שחשוב להדגיש. גם עוסק פטור יכול להכיר הוצאות בדומה לעוסק מורשה, ובכך להקטין את הרווח ולשלם פחות מס הכנסה וביטוח לאומי.
כאמור, ההבדל המשמעותי בקבלת ההחלטה הזאת הינה – מע"מ (מס ערך מוסף).
מע"מ מאפשר לפתוח עסק כ"עוסק פטור" ולהכיר בהכנסות של עד 98,707 ₪ (נכון למועד כתיבת מאמר זה), בלא צורך לנהל מערכת מע"מ.
כאשר עוסק מורשה מעונין להפיק חשבונית מס הוא חייב (על-פי רוב) להוציא חשבונית מס, ובה מע"מ בשיעור של 17% על עלות המוצר/השרות – זה החלק הנקרא מע"מ עסקאות.
את המע"מ שהעסק חייב, עליו להעביר למע"מ כל חודש או חודשיים – כל עסק על-פי תקופת הדיווח שנקבעה לו, וזאת בקיזוז המע"מ שהעסק שילם בגין ההוצאות שיש לו בעסק (ואשר נושאות מע"מ) – זה החלק הנקרא מע"מ תשומות.
וכך יוצא כי ההעברה למע"מ היא על ההפרש שבין המע"מ שהעסק גבה מלקוחותיו לבין המע"מ ששולם להוצאות.
מי יכול להירשם כעוסק פטור?
כל עסק יכול להירשם כעוסק פטור, פרט לבעלי מקצוע חפשי שהם: אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי, טכנאי שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, סוכן ביטוח, עורך דין, רואה חשבון או שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית, רופא, לרבות פסיכולוג, פיזיותרפיסט, רופא וטרינר, רופא שיניים או מרפא שיניים, בעל בית ספר לנהיגה, בעל בית ספר לרבות גן ילדים (לפחות 5 ילדים), סוחר מקרקעין או מתווך מקרקעין, סוחר רכב ומתווך רכב.
השיקולים בבחירת צורת הרישום
כאשר הינכם מבקשים לרשום עסק ומתלבטים לגבי צורת הרישום ("מורשה" או "פטור"), כמובן בהנחה שהינכם עומדים בתנאי הסף – ההכנסות השנתיות לא עולות על הסך הקובע.
רמת ההוצאות
ראשית מומלץ לבחון את רמת ההוצאות של העסק המחוייבות במע"מ – התשומות.
ככל שלעסק יש יותר הוצאות חייבות במע"מ, הרי שיש כדאיות לרשום את העסק כ-"מורשה", בשל היכולת להזדכות על המע"מ בגין ההוצאות הללו.
אופי הלקוחות
מעבר לכך, במידה והעסק מוכר בעיקר / רק ללקוחות פרטיים (B2B), הרי שאת אלה המע"מ לא מעניין (הם לא מזדכים עליו), אבל אותם כן מעניין כמה הם נדרשים לשלם.
עוסק פטור יכול להציע למעשה מחיר נמוך יותר באשר הוא אינו מחייב בגין המע"מ וכך יש לעוסקים פטורים יתרון של 17% במחיר הסופי.
התדמית העסקית
שיקול נוסף הוא תדמית עסקית.
הרישום כ-"עוסק פטור", מודיע קבל ועדה מהו המחזור המקסימלי של העסק, שהוא לא יותר מכ-8,225 ₪ בממוצע לחודש, ומכאן שמדובר על זעיר.
בתחומים רבים, ללקוחות שלכם יהיה חשוב, מסיבותיהם שלהם, לעבוד עם עסקים שאינן זעירים, כי הם מניחים שמדובר בעסק חדש וחסר ניסיון, או כזה שאם בעליו נעדר מסיבה זו או אחרת השירות ייפגע וכדומה.
גם אם הסיבות הללו אינן נכונות בהכרח בכלל ולגביכם בפרט, עדיין עליכם להיות מודעים להן.
עשו את השיקולים הנכונים,ף הם שווים לא מעט כסף ובמידת הצורך ממומלץ להתייעץ עם איש מקצוע – רואה חשבון או יועץ מס.
בהצלחה!