זכיינות

Getty Images Israel

זכיינות – הדרך לעסק משלך

זכיינות היא מודל עיסקי אשר יכול לאפשר גם למי שאין לו את הכלים העיסקיים והניהוליים להקים עסק, בליווי וחניכה של הרשת המזכה.

בשנים האחרונות אנו רואים צמיחה ופריחה בעולם הרשתות.  עיסקי מזון, אופנה, מוצרי סדקית ועוד, צומחים והופכים לרשתות להן סניפים בכל רחבי הארץ.  חלקן צומחות תוך הקמת סניפים הנמצאים בבעלות הרשת עצמה ולעומתן רשתות אחרות בחרו בצמיחה באמצעות זכיינים.

כאשר רשת בוחרת לעבוד במודל הזכייני, מערכת היחסים בין הרשת – החברה המזכה – לבין הזכיין, מוגדרת כזכיינות.

מהי זכיינות

זכיינות היא רכישה של הזכות להפעיל עסק, הוא "הזיכיון", תוך שימוש בשמה של הרשת – המותג.  אם נרצה להעמיק את ההסבר, אזי הזכות הנרכשת היא הזכות לעשות שימוש בסימני המסחר של העסק (השם, הלוגו, העיצוב המזוהה וכדומה), ליהנות מהמוניטין וההיכרות שצברה הרשת בקרב הקהל הרחב, להסתייע במערך הספקים שלה ולקבל הדרכה וייעוץ בניהול העסק.

ההתקשרות העסקית נעשית באמצעות הסכם זיכיון בו מפורטים הכללים, ההנחיות והנהלים החלים על הזכיין.  מרבית הרשתות מציידות את הזכיינים גם בספר זכיין, שהוא מערך נהלי התפעול השוטף של העסק, בו מפורטים נושאים כגון עיצוב ונראות העסק, נהלי מכירה, העסקת עובדים, ניהול מלאי וכדומה.

היתרונות שבזכיינות

לרכישת זיכיון יתרונות אשר תחילתן ביכולת להקים עסק חדש במהירות יחסית ובליווי אנשי מקצוע מטעמה של המזכה והתבססות על שיטות עבודה, תפעול וניהול, שכבר הוכיחו את עצמן בסניפי הרשת האחרים.

הזכיין רוכש ומקבל למעשה נוסחה המקרבת אותו להצלחה עסקית, בניגוד למצב שבו עליו להתחיל לבנות מן היסוד עסק חדש ובלתי מוכר ללקוחות, לעתים בצילה של תחרות קשה ועיקשת מצד עסקים אחרים באותו תחום.

חברה מזכה טובה תציע לזכיין מודל זכיינות המלווה אותו, תומך בו ומסייע לו עד שכל שנותר הוא רק לפתוח את הדלת ולהתחיל להפעיל את העסק.  הסיוע והליווי יהיו החל מבחירת המיקום המתאים לפתיחת העסק, דרך הדרכה ואימון הצוות, ליווי מקצועי של הזכיין בצעדיו הראשונים ובהמשך דרכו, הנחייה בדבר הדרישות חוקיות ומתן מענה לבעיות המתעוררות בהפעלתו השוטפת של העסק.  בזכות כוח הקנייה הגדול יותר של רשת, שהמזכה תאפשר לזכייניה לרכוש את חומרי הגלם או המוצרים, במחירים תחרותיים יותר.

אחידות דרכי הפעולה של כלל סניפי הרשת, המקורות הזהים של חומרי הגלם או המוצרים, יוצרים אחידות, בקרב כל סניפי הרשת, באיכות, במחירים, בשירות וכיו"ב.  חלק ניכר מהצרכנים מעדיפים רכישת מוצרים ושירותים ברשתות, מכיוון שכך הם יודעים כי יזכו לקבל את אותם סטנדרטים.

החסרונות שבזכיינות

מובן שלמול היתרונות ישנם חסרונות לזכיין.  ראשית רכישת זיכיון כרוכה בעלות רכישת זיכיון, אשר עלולה להיות גבוהה ככל שהרשת מצליחה וגדולה יותר והמותג שלה נחשב כחזק.  בנוסף לתשלום הראשוני החד-פעמי – דמי הזיכיון, נדרש הזכיין לשאת בתשלום תמלוגים שוטפים לרשת, המבוססים, על-פי רוב, על מחזור המכירות של הסניף.

בנוסף נדרש הזכיין לקבל על עצמו את החובה לקיים את השיטות והנהלים הנהוגים ברשת המזכה.  יש רשתות מזכות המכתיבות תנאים הנוגעים בכל פן של הפעלת הזיכיון, בין אם מדובר בהנחיות ברורות בדבר שעות הפתיחה או קוד הלבוש של הצוות ובין אם בעיצוב הסניף, ועד דרך המענה לשיחות הטלפון.  בכך נמנעת כל אפשרות ליוזמה של הזכיין, או לחשיבה יוצרת ויצירתית לקידום העסק.  וכך למעשה נוצר החסרון העיקרי לזכיין ברכישת זיכיון – איבוד השליטה והעצמאות של הזכיין.  בעוד הוא מקבל גישה למערכת בנויה ומאומנת, זכויות שימוש בסימן מסחר ידוע, עזרה עסקית, הדרכה ושיווק, הרי שלצד זאת הזכיין נדרש לנהוג על פי דרישות המערכת ולקבל אישור לכל שינוי שהוא מבקש להכניס בעסק.

גם הקמתו של זיכיון עשויה עלות יותר מאשר הקמת עסק עצמאי דומה.  מזכות רבות מציבות דרישות מחמירות לזכיינים אשר מוסיפים על עלות ההקמה.  בין אם מדובר על השטח המינימאלי לסניף, דרישות עיצוב, ריהוט וציוד, מדי צוות ייחודיים ועוד לצד עלויות הנדרשות מעת לעת לשדרוג, רענון וחידוש הסניף, על-פי הנחיות המזכה.

לעתים מוטלת החובה על הזכיין לרכוש שירותים ומוצרים אך ורק מהחברה המזכה או מספקיה המורשים בלבד, בעוד שניתן לרכוש את אותם מוצרים ושירותים במחיר זול יותר בשוק החופשי.

נוסף על כל אלה, נוספת החובה לשלם את דמי הזיכיון השוטפים, אשר הינם על-פי רוב מהווים אחוז מסויים ממחזור המכירות.

זכיינות בדרך לעסק משלך

זכיינות היא דרך עיסקית אשר יכולה להוות קיצור דרך ומקפצה למי שאחרת לא בטוח שהיו בידיו הכלים העיסקיים והניהוליים להקים עסק, אולם היא אינה מתאימה לכולם בהכרח.  ראוי כי כל מי שבוחן כניסה לעולם הזכיינות ייבחן את הדברים בעצמו ולעצמו.

מערכת TheBiz

עו"ד ומהנדס תעשיה וניהול מלווה רשתות מזכות וזכיינים במכלול ההקמה, הניהול והתפעול
yoram@oryo-law.co.il

תגיות