עד לפני מספר שנים, קידום אתרים נחשב לאחד מערוצי השיווק הקלאסיים עבור אתרי אינטרנט ברשת ובמשך זמן רב הוא נחשב גם לערוץ האפקטיבי ביותר מבחינת ההחזר על ההשקעה לצד הערוץ הממומן.
כיום לעומת זאת, רשת האינטרנט השתנתה לבלתי היכר.
בין היתר, אופי הגלישה של הגולשים השתנה (בדגש על גלישה מטלפונים חכמים וטאבלטים), הרשתות החברתיות הפכו להיות אחד מעמודי התווך החזקים ביותר של הרשת ויש הרבה יותר דרכים לצרוך את המידע מאשר קריאת טקסט פשוט (לדוגמה, באמצעות שירותי מוזיקה או ווידאו ייעודים).
אז לפני שאתם שמים את כל יהבכם על קידום אתרים קלאסי, הנה כמה נקודות שיעזרו לכם לחלק בצורה טובה יותר את תקציב השיווק שלכם:
זמן
ככל שהתחרות בין אתרים שונים ברשת הופכת לדורסנית יותר ומספר האתרים שמתחרים על המיקומים הגבוהים בגוגל הולך ועולה, כך נעשה יותר ויותר מאתגר לקדם את האתר שלכם.
אין הדבר אומר שזה בלתי אפשרי, אבל צריך לקחת בחשבון שכדי להגיע למיקומים טובים, צריך לפעמיים לחכות לא מעט זמן, החל ממספר חודשים ועד לשנה שלמה (בחו"ל אפילו יותר).
בזמן הזה אתם חייבים לנצל גם ערוצי שיווק אחרים ככל שהתקציב שלכם מאפשר כדי לא להפסיד לקוחות פוטנציאלים והזדמנויות עסקיות.
שינויים חדים באלגוריתם של גוגל
בשנים האחרונות, השינויים הרבים באלגוריתם של גוגל נעשו יותר ויותר תכופים ועל מנת לקדם אתר ברשת, צריך לא רק זמן, אלא גם תוכן איכותי ובנייה שקולה של קישורים שלא תפיל את האתר.
מסיבה זו, חשוב מאוד לבחון עם איזה מקדם אתרים עובדים, ולמרבה הצער, בשוק יש לא מעט שרלטנים שעלולים לסכן את האתר שלכם או סתם מקדמים שאינם מנוסים מספיק ולא יודעים איך להתמודד עם השינויים התכופים האלו. הדבר אומר, שבתור בעלי עסקים, אתם צריכים לבחון בשבע עיניים עם מי אתם עובדים ולכן בחירת חברת הקידום הטובה ביותר היא עניין שצריך להיעשות באופן שקול ומבלי להתפתות להצעת הקידום הראשונה שמציעים לכם במחיר מפתה.
לא מספיק חשיפה
כפי שציינו בהתחלה, עם כל הכבוד למנוע החיפוש גוגל, היום מרבית העסקים זקוקים גם לחשיפה נוספת. לדוגמה :
- דרך רשתות חברתיות
- דרך אפליקציות ייעודיות
- דרך פרסום סרטונים ביו-טיוב או פרסומות בווידאו
- דרך רשימות דיוור ממוקדות לקהל הלקוחות הקיימים או לקוחות פוטנציאלים
- דרך יחסי ציבור וכתיבה לאתרי תוכן גדולים או כאלו שעוסקים בתחום ההתמחות של העסק.
ערוצים אלו בדרך כלל אי אפשר לקדם בשיטות קידום קלאסיות ולכן הם דורשים טיפול פרטני על ידי אנשי מקצוע המתמחים בהם. למשל, מנהלי מדיה חברתית, מפיקי סרטוני תדמית או מנהלי קמפיינים לפרסום ממומן בפייסבוק.
לא כל העסקים צריכים קידום אתרים…
נכון, זה נשמע מוזר, אבל תארו לעצמכם שיש לכם חנות נעליים קטנה בתוך יישוב בפריפריה ושאין לכם מתחרים ברדיוס הקרוב. במצב זה, סביר להניח שלא תצטרכו להקים אתר אינטרנט ושיהיה לכם הרבה יותר כדאי להשקיע בעמוד גוגל פלוס ובקידום לוקאלי שלו או ברישום באינדקסים כמו דפ זהב כדי שמי שיכתוב בגוגל חנות נעליים ב-XYZ ימצא אתכם בקלות (ראו גם את הסעיף על התוצאות האורגניות).
כבילה לחברת הקידום – אל תשימו את כל הביצים בסל אחד
מלבד השינויים הרבים באלגוריתם של גוגל, חלק גדול מחברות הקידום עובדות בצורה שכובלת את המשתמש בהסכם ארוך טווח, ואם לא בחנתם את החוזה בשבע עיניים, ייתכן שתגלו שכל המאמצים שהשקעתם ירדו לטמיון ברגע שהפסקתם את הקשר שלכם עם חברת הקידום.
גם אם זה לא קורה, לפעמיים קשה מאוד למקדם האתרים הבא שלכם לעבוד על התשתית של חברת הקידום הקודמת מכיוון שחסר לו מידע חיוני, כמו למשל כל רשימת המקורות מהם יש קישורים נכנסים לאתר (מידע שהחברה הננטשת לא תשמח בהכרח לנדב בשמחה).
הדרך הטובה ביותר להימנע מכך היא לדרוש ולקבל דוחות חודשיים על כל הפעולות שנעשו באתר, כולל קישורים שנוספו אליו, מיקומים ורשימת מילות המפתח בהן הוחלט להתמקד.
התוצאות האורגניות כבר לא בולטות כמו פעם
בנוסף לשינויים באלגוריתם, גוגל ביצעו עוד כמה שינויים אשר חלק מהמטרה שלהם היא לטשטש את ההבדלים בין התוצאות האורגניות לתוצאות הממומנות. למשל, בחירה בצבע הירוק הדומה לצבע של הקישורים בסימון המודעה והסרת הרקע הצבעוני מן המודעות לטובת רקע לבן.
המשמעות היא שיותר ויותר גולשים עשויים ללחוץ על התוצאות הממומנות בלי שהם בכלל ישימו לב שמדובר במודעות…
לכן, כדי לקבל חשיפה מקסימלית, אסור לכם לוותר על הערוץ הממומן של גוגל.
תוצאות אחרות
בנוסף לתוצאות האורגניות הקלאסיות, יש עוד שני סוגי תוצאות (נכון להיום) בולטות לא פחות : מידע מגרף הידע ומידע על עסקים מקומיים (כל אותן מפות שרואים בין התוצאות הרגילות).
מרבית חברות הקידום בארץ לא שמות דגש מיוחד על התוצאות הללו ולמעשה כדי לקדם אותן, מספיק לבצע מספר שינויים טכניים באתר (כמו הוספת מידע מובנה) ולפתוח ערוץ בגוגל פלוס.
שני אלו ישפרו מאוד את הנראות שלכם בלי שתשקיעו יותר מדי משאבים.